25 km

 

De korste afstand binnen deze organisatie brengt ons doorheen de Herzeelse landelijke wegen. De deelgemeenten Borsbeke, Ressegem, Woubrechtegem en Sint Lievens Esse brengen ons naar de meest zuidelijkste deelgemeente van Herzele nml. Steenhuize. Via een klein stukje Erwetegem fietsen we langs Wijnhuize naar Sint Lievens Esse met een stop in Café De Paling om zo via de Arestraat terug te keren naar de startplaats in Borsbeke.

 

50 km (licht golvend)

 

De omloop start eveneens richting Ressegem. De eerste splitsing laten we links liggen om het parcours van de 110km via mooie landelijke wegen te volgen tot in Sint Martens Lierde . Daar nemen we de splitsing richting Brakel waar je na 31 km de controle bereikt aan de oevers van de visvijvers De Rijdt voor een welverdiend rustmoment. Na de controle begeven we ons naar de 1ste helling De Eikenmolen in St. Maria Lierde. Verder naar Sint Maria Oudenhove via lichtgolvende wegen . Eens Oudenhove doorkruist nemen we de grote baan richting Erwetegem waar we terug aansluiten bij de grotere afstanden . Via enkele kleinere hellingen bereiken we dan opnieuw Herzeels grondgebied t.h.v. De pijpketel. Langs St. Lievens Esse (Café De Paling – vrije stop, niet verplicht) en de Arestraat zetten we dan vaart richting Borsbeke voor een frisse pint in ons clublokaal De wijngaard.

 

75 km (voor de geoefende fietser)

Deze tocht is zeker niet te onderschatten maar toch goed te doen voor een regelmatige fietser die wel eens van een helling houdt. De hellingen in deze tocht zijn haalbaar voor iedereen. De start nemen we ook richting Ressegem , via golvende wegen komen in Sint Lievens Esse terrecht. Verder brengt de tocht ons naar Sint Ankelinks en Steenhuize waar we Lierde naderen . Het zwaardere klimwerk laten we links liggen , maar toch kan men niet spreken van een gemakkelijk parcours. Via de beklimming van de Potaardestraat laten we ons afdalen naar Sint Martens Lierde en Parike voor de beklimming van de Fayte waar we ons klaar maken voor de eerste splitsing richting Opbrakel om zo het centrum van Brakel te bereiken voor een welverdiende stop . Na deze halte zal de beklim-ming van de Eikenmolen onze benen direct al opwarmen. Via St. M. Oudenhove, Elst en Michelbeke maken we nog een lus richting St. Goriks Oudenhove langs goed berijdbare wegen. Verder via de beklimming van de Vlamme naar Erwetegem om aan te sluiten bij de andere afstanden. Via enkele kleinere hellingen (Pijpketel)bereiken we dan opnieuw Herzeels grondgebied. Langs St. Lievens Esse en de Arestraat zetten we dan vaart richting Borsbeke voor een frisse pint in ons clublokaal De wijngaard.

110 km (voor de klimmers)

 

Deel 1. Deze tocht heeft een golvend profiel met een 15 tal minder bekende en onbekende hellingen. Met een totaal hoogteverschil van rond de 1050 meter is dit zeker een niet te onderschatten klimbrevet.

 

Na een aanloop vanuit Borsbeke naar St. Lievens Esse en Wijnhuize rijden we Erwetegem binnen langs de glooiende wegen van het Luiveld. Eens Lierde bereikt wordt met de Potaardestraat ons de eerste helling ( opwarmer) voorgeschoteld. Eens Lierde doorkruist bereiken we na 28km Parike waar ons de Fayte ligt te wachten die ons zo naar Everbeek brengt. Via Everbeek waar we onderweg nog de Trimpont meenemen bereiken we het Waalse grondgebied. Flobecq wordt doorkruist via wegen die tot hiertoe nog weinig zijn opgenomen in andere organisaties . De Neuve Rue zegt jullie waarschijnlijk wel weinig , maar is één van de beklimmingen die ons ten slotte leiden naar de Houppe ( wel bekend bij de klimmers) waar onze eerste halte hebben na ongeveer 43 km.

 

Deel 2 brengt ons via Ellezelle naar Ronse waar we kennis maken met de Kanarieberg . Na het verteren van deze helling wacht ons in Kerkem de Bovenstraat . Doorheen de prachtige kleine landschapswisselingen die ons de Vlaamse Ardennen brengen zoeken we Schorisse op waar na de Heirweg de Foreest wordt afgedaald . Eens Schorisse verlaten (70km) zit het zwaardere werk erop , doch is de rest niet te onderschatten. Via Zegelsem en Opbrakel blijft het steeds glooiend op en af gaan om in Brakel een tweede keer halt te houden na ongeveer 80 km.

Deel 3. Na een verfrissing met elk wat wils kunnen we in Lierde nog eens oorlog voeren met onze benen op de Eikenmolen. Vijf kilometer verder bevinden we ons in Elst , het mooie dorp aan de voet van de Berendries . Nee, hij zit er niet in . Oef hoor ik je al zeggen , maar we hebben een alternatief voor jou klaar liggen met de Langendries en De Vlamme die ons zo terug naar Erwetegem brengen . De laatste twee hellingen zijn er om het af te leren , want de Engelstraat en de Pijpketel mogen onze ondertussen verzuurde benen niet echt meer pijn doen. Via brede wegen wordt het Herzeelse grondgebied terug bereikt om zo de rit te beëindigen aan het clublokaal van de Wijngaardvrienden.

 

Bevoorrading

op iedere stopplaats is er een versnapering voorzien

Voorzieningen

EHBO

Inschrijvingsbijdrage

- Vergunninghouders 2 of 2,5 euro (110Km)

- Niet vergunninghouders 4 euro of 4,5 euro (110km)

Assistentie

noodnummer bij onherstelbare pech, verzorgd door de ophaalwagen van schilder- & Decoratiewerken BVBA Voorhaen.

Info: Stefaan.Lauwaert - 0494/511.593 info@wijngaardvrienden.be

en bij Zita De Moor - 0477/67.31.14 - zita.demoor@telenet.be