Het prille begin


De club werd boven de doopvont gehouden op 1 jan. 1997 en is ontstaan uit de "WTC De Statievrienden". Deze club richtte wielerwedstrijden in t.g.v. van statiekermis te Herzele. De oorspronkelijke activiteiten, het organiseren van wielerwedstrijden werd op verzoek van de bezielende werkende leden volledig opgedoekt wegens de hoog oplopende kosten, zodat enkel nog de nevenactiviteit van mountainbike en wielertoerisme overblijven.


WTC De Wijngaardvrienden Herzele


De club verhuisde  naar Borsbeke. Het bestuur werd grondig gewijzigd. Daar het lokaal nu gevestigd is in Eet-& praatcafé De Wijngaard luisteren we vanaf sept. 1999 naar "WTC De Wijngaardvrienden Herzele" weliswaar onder hetzelfde vergunningsnummer van WBV. De club heeft zijn roots in het hartje Herzele en heeft sinds de naamswijziging een uitsluitend recreatieve werking met een afd. cyclo en mouintainbike.


Topclub


Als nog vrij jonge vereniging zijn we binnen de provincie toch geen onbekenden bij WBV. Tal van brevetten tot het brevet 150km werden ingericht. Zelf richt onze club ieder jaar diverse fietstochten in.


De aansluiting bij de toenmalige KBWB leidde tot deelname aan heel wat regionale fietsrally's. Ook staan enkele van onze leden regelmatig aan de startlijn van gereputeerde fietsklassiekers zoals de Waalse Pijl, De Ronde Van Vlaanderen, Tilff-Bastongne-Tilff enz.


Maar ook in het buitenland duiken we geregeld op. De uitstappen brachten ons reeds naar de Moezel, Zwarte Woud, De Sologne, Picardië enz.. Dit jaar gaat de zesdaagse buitenlandse uitstap naar de Vogezen met als eindbestemming Gérardmer. In 2003 & 2004 slaagde de club erin de titel van topclub te behalen respectievelijk in de 4e & 3e prov. afd. Als betrekkelijk kleine club in de regio binnen de provincie hebben als enig doel het behoud in de 2e prov. afd., verder reikt onze ambitie niet.


Toporganisator


Door de jaren heen zijn we erin geslaagd om tal van toporganisaties te brengen.


De Ganzewachters VTT begon eind de jaren 90 met een paar honderd deelnemers maar bereikt de laatste 3 jaar steeds een 1000 mountainbikers. De VTT heeft sinds de uitgave van 2003 een viersterren label achter zijn naam staan. De kers op de taart is de labelorganisatie "Fietstocht Luc Badisco-Toyota" . De 1e editie in 2005 was goed voor niet minder dan 1240 deelnemers, daarmee  nestelde de fiets- & VTT tochten zich op de 2e plaats in de provincie. Onder de slogan samen uit samen thuis fietsen we elk jaar een ééndagsfietstocht van ongeveer 160km met verschillende tussenpauzes. Als afsluiter volgt een etentje in ons clublokaal.


Tour De Wijngaard


Een extra activiteit na het organiseren van topactiviteiten is “Tour De Wijngaard”.

In 2012 was Tour De Wijngaard aan zijn 5e editie toe. Dit is een organisatie in samenwerking met ons Clublokaal “Eet- & praatcafé De Wijngaard.

Door de jaren heen valt dit wielergebeuren zeer in de smaak, vele wielertoeristen noteren deze wedstrijddatum met stip in hun agenda.Met de Wijngaardvrienden naar

de Friese fietselfstedentocht 28 mei 2012


Maanden naar uitgekeken en eindelijk was het zover : het  vertrek naar de Elfstedentocht .

Onder een stralende zon vertrokken we op zondag 27 mei richting Friesland, meer bepaald het dorpje Hindeloopen.  Na 5 uur en een tussenstop bereikten we moeiteloos ons hotel alwaar de hoteluitbaatster ons stond op te wachten met een welkomstdrankje.


Op pinkstermaandag om 5 uur vertrokken we met de 2 busjes richting startplaats te Bolsward voor een tocht van maar liefst 240km. Kilometers voor het binnenrijden van de stad stonden al wagens geparkeerd, je kon er niet omheen,

hier stond iets groots te beleven.


In groepen van  600 werd je om de 8 minuten, onder begeleiding van een muziekkorps, naar de startplaats gebracht in Bolsward. De tocht liep in een 8-vorm met Bolsward als centraal punt.

Onder een stralende zon vertrokken we richting eerste van in totaal 14 controleposten. Al vlug merkte je dat dit geen gewone tourtocht was. Deelnemers met een bakfiets, tandems en   ligfietsen, je kon er gewoon niet omheen. Dan spreken we nog niet van hun kledij ,oranje ,retro of rond een thema.  Maar dat dit een hoogdag is voor Friesland stond buiten kijf. Wanneer je een gemeente verliet, snakte je reeds naar de volgende om te genieten van wat zij in petto hadden.


Ik kan je verzekeren dat wanneer in Leeuwarden een muziekkorps het “Wilhelmus” speelt en iedereen hen een spontaan applaus geeft, je toch even stil wordt net zoals je in Sneek uit de bol gaat wanneer een plaatselijke band “oh when the Saint” uitvoert. Hier begon zelfs iemand van de” wijngaardvrienden” midden de menigte met zijn fiets in de lucht mee te dansen waarna een lid van het orkest hem persoonlijk een aandenken gaf (niet waar Bart? zonder namen te noemen).

Na een kleine 10 uur bereikten we de aankomstplaats te Bolsward en hier wil ik toch iets speciaals vermelden.  Onder de aankomstboog begonnen de leden van de wijngaardvrienden spontaan elkaar te feliciteren met de geleverde inspanning.  Ik ben zelden met  zo’n toffe groep  mensen op uitstap geweest . Dit klikte gewoon en ik wil iedereen bedanken voor het mooie weekend dat ik nooit zal vergeten. “FORMIDABEL”. “FRYSLAN TANKE WOL TA OANKOMME JIER”


15 jaar WTC De Wijngaardvrienden Herzele (1997 – 2012)


Het jaar 2012 was tevens het jaar dat De Wijngaardvrienden hun 15 jaar ingingen, en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan. Op 9 sept. organiseerden we een BBQ waarop iedereen welkom was, dus niet alleen de leden maar ook de partners, kinderen, sponsors & de vrijwillige medewerkers die volledig belangloos en gratis door de jaren heen hun medewerking verleenden.

Op zat. 20 okt. was en dan de ééndagsuitstap met autocar naar Maastricht. Onder onze gids tevens clublid Marc Van Den Berge beleefden we een heerlijke dag en leerden we Maastricht heel wat beter kennen.


Nieuw in 2013 – “Willems Veranda’s Classic”


Voor de eerste maal plaatst WTC De Wijngaardvrienden Herzele een fietstoertocht op de classickalender van Wielerbond Vlaanderen, en dit onder impuls van de zaakvoerder van Willems Veranda’s. De classic is in samenwerking met Willems Veranda’s, waarvan de werkhuizen gevestigd zijn te Ronse met tal van toonzalen verspreid over het hele land, Wielerbond Vlaanderen, Gemeente Herzele & WTC De Wijngaardvrienden Herzele.

Het fietsevenement is een fietsfeest van wegfietstochten, muzikale animatie, randanimatie met oog voor lokale en regionale toeristische attracties.


Herzele is als poort van de Vlaamse Ardennen vaak de bakermat van de fietssport. De fietstochten staan garant voor een aangename kennismaking met deze toeristische en zeer aantrekkelijke streek. De deelnemers ontdekken de glooiingen van de Vlaamse Ardennen, de schilderachtige, smalle wegen en valleien van de Zwalmstreek en de pracht van de Denderstreek.